СТРАТЕГІЧНЕ ЗБЛИЖЕННЯ США ТА В’ЄТНАМУ ЯК РЕЗУЛЬТАТ СПІЛЬНОГО СПРИЙНЯТТЯ ЗАГРОЗИ КИТАЮ В ПІВДЕННО-СХІДНІЙ АЗІЇ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

##plugins.themes.bootstrap3.article.sidebar##

  П. С. Ленський

Анотація

Мета статті полягає в дослідженні стану й особливостей розвитку американсько-в’єтнамських відносин за останнє десятиліття – час їх якісної зміни та набуття статусу «всеосяжного партнерства». Особливу увагу приділено періоду президентства Д. Трампа. У статті надається огляд двосторонніх зустрічей і переговорів на вищому рівні, розглядаються ключові питання партнерства двох країн у галузі оборони й безпеки. Завдяки спільному сприйняттю китайської загрози передусім у Південно-Китайському морі СРВ та США неухильно і твердо розширюють співпрацю в оборонній і стратегічній галузях, що надало Ханою та Вашингтону можливість розглядати питання про підвищення двосторонніх відносин до рівня «стратегічного партнерства». При цьому США та В’єтнам, на відміну від стосунків США з КНР, змогли уникнути ескалації торгових суперечок, зберігаючи високі темпи розвитку торговельно-економічного співробітництва, яке залишається основою у відносинах двох країн. Дослідження демонструє, що з приходом до влади адміністрації Д. Трампа американсько-в’єтнамські відносини зазнали певних змін насамперед через яскраво виражений прагматичний підхід Білого дому до національної зовнішньополітичної стратегії в Індо-Тихоокеанському регіоні, де особливе місце відводиться В’єтнаму, з яким США мають намір вибудовувати рівні, взаємовигідні відносини як у політичній, так й економічній сферах. Ханой, як і раніше, розглядає співпрацю з США через призму економічної вигоди, а також як противагу китайській експансії в акваторії Південно-Китайського моря. Отже, США та СРВ поступово змінюють вектор двосторонньої взаємодії, усе більше зосереджуючись на питаннях політики, оборони й безпеки, що зумовлено стратегічними інтересами двох країн щодо отримання обопільної підтримки з протидії впливу Китаю в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. У найближчій перспективі варто очікувати подальше зміцнення взаємної довіри, удосконалення двосторонніх зв’язків між СРВ та США за всіма напрямами співробітництва, у т. ч. просування більш вагомих стратегічних ініціатив.

Як цитувати

Ленський, П. С. (2021). СТРАТЕГІЧНЕ ЗБЛИЖЕННЯ США ТА В’ЄТНАМУ ЯК РЕЗУЛЬТАТ СПІЛЬНОГО СПРИЙНЯТТЯ ЗАГРОЗИ КИТАЮ В ПІВДЕННО-СХІДНІЙ АЗІЇ. Китаєзнавчі дослідження, (2), 72-82. https://doi.org/10.51198/chinesest2020.02.072
Переглядів статті: 94 | Завантажень PDF: 53

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Ключові слова

США, В’єтнам, Китай, Південно-Східна Азія, Південно-Китайське море, усеосяжне партнерство, оборона, міжнародна та регіональна безпека

Посилання
A Free and Open Indo-Pacific: Advancing a Shared Vision, 4 November 2019, available at: https://www.state.gov/wp-content/uploads/2019/11/Free-and-Open-Indo-Pacific-4Nov2019.pdf (accessed 25 May 2020).
General Statistics Office of Vietnam, available at: https://www.gso.gov.vn/default_en.aspx?tabid=626 (accessed 20 October 2020).
Ngo Vinh Long. The US – Viet Nam Relations after the Fall of Sai Gon //International Studies, December 2015, No. 33, pp. 205–228.
Le Hong Hiep. The Vietnam-US Security Partnership and the Rules-based International Order in the Age of Trump // Trends in Southeast Asia, Issue 1, 2020, Yusof Ishak Institute, Singapore, 37 p.
Remarks by President Trump at APEC CEO Summit in Da Nang, Vietnam, 10 November 2017, available at: https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-apec-ceo-summit-da-nang-vietnam/ (accessed 18 June 2020).
Vu Anh. Boeing official says Vietnam military drone deal almost done, VnExpress, 29 March 2019, available at: https://e.vnexpress.net/news/news/boeing-official-saysvietnam-military-drone-deal-almost-done-3901778.html (accessed 21 May 2020).
2019 Viet Nam National Defence. National Political Publishing House. Ha Noi, 2019, 135 p.