ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ КИТАЙСЬКОЇ ЧАЙНОЇ ТРАДИЦІЇ, ШЛЯХИ ЇЇ ПОШИРЕННЯ ТА АДАПТАЦІЯ В ІНШИХ КРАЇНАХ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

##plugins.themes.bootstrap3.article.sidebar##

  Ю. С. Христолюбова

Анотація

У статті представлена та проаналізована історія розвитку китайської чайної традиції, починаючи з давніх часів до сьогодення. У Китаї протягом тисячоліть чаювання пройшло декілька етапів реформування. Передусім змінювалася філософія споживання чайного листу, яка вела до трансформації виробництва і заварювання настою. Чай спочатку споживали як лікарську рослину, як компонент супу. Потім у Китаї перейшли на пиття чистого настою та виробництво чаю в розсипному вигляді. Майже на кожному етапі розвитку були сформовані спеціальні ритуали приготування страви або напою із чайного листя, у яких використовувався особливий посуд. При зміні чайних епох ці способи заварювання в Китаї або відмирали та забувались, або перетворювалися в нові, або продовжували подальше існування у вузьких рамках малих етнічних груп, випадаючи із загальної культурної парадигми. Але аналоги давніх китайських ритуалів та церемоній збереглись у культурах інших країн, хоча в дещо перетвореному вигляді. На основі історичних даних про поширення чаю в інші регіони у статті показаний зв’язок між етапами розвитку чайної культури в Китаї та її адаптацією в інших народів. Чайна традиція, потрапляючи в нове культурне середовище, зазнавала низки змін, що привело до формування унікальних етнічних варіантів заварювання чайного листу на основі китайського способу цього періоду. У підсумку у світі сформувалось безліч різноманітних способів споживання чайного листу, які з часом почали правити презентацією культурних особливостей нації. Для ілюстрації цієї тенденції у статті розглянуті лише декілька подібних запозичень, які збереглися на рівні національної спадщини: у М’янмі, Тибеті, Росії, Британії, Японії та в самому Китаї. У доданих до статті картах, із зазначенням території поширення чаювання в різні епохи, також можна знайти зв’язок між запозиченим способом споживання чаю в Китаї і сформованою національною традицією.

Як цитувати

Христолюбова, Ю. С. (2021). ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ КИТАЙСЬКОЇ ЧАЙНОЇ ТРАДИЦІЇ, ШЛЯХИ ЇЇ ПОШИРЕННЯ ТА АДАПТАЦІЯ В ІНШИХ КРАЇНАХ. Китаєзнавчі дослідження, (2), 61-72. вилучено із https://chinese-studies.com.ua/index.php/journal/article/view/128
Переглядів статті: 80 | Завантажень PDF: 60

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Ключові слова

чаювання, Китай, синтез культур, чайна культура, російський чай, британський чай

Посилання
Виногродская В. Настроения чая. Малая чайная антология. Москва: Издательство “Синосфера”, 2015. Режим доступа: https://sinosfera.ru/nastroeniyachaya-malaya-chajnaya-antologiya.html (дата обращения: октябрь 2018).
Лу Юй (778). Канон чая. Перевод А. Т. Габуев, Ю. А. Дрейзис. Москва: Гуманитарий, 2007.
Мухамеджанова Н. М. Теория культуры в вопросах и ответах: учебное пособие для студентов заочной формы обучения. Оренбург, 2007.
Попов К. А. О чае и его приготовлении русскими в Китае. Москва: Типография И. Н. Кушнерева, 1870.
Попов А. Ф. Путевые заметки о Хань-коу и русских чайных фабриках // Записки ИРГО по отделению статистики. Т. 2. Санкт-Петербург, 1871.
Пясецкий П. Я. Путешествие по Китаю в 1874–1875 гг. Т. 1. Санкт-Петербург: Типография М. Стасюлевича, 1880.
Субботин А. П. Чай и чайная торговля в России и других государствах. Производство, потребление и распределение чая. Санкт-Петербург, 1892.
Хохлов А. Н. Торговля и предпринимательская деятельность россиян в Китае во второй половине XIX века // Российская история. 2012. № 3.
Шведов М. Н. Чайная культура китайцев: истоки и эволюция: диссертация, Томск, 2014.
Jiang Wen Zhong. The History Of Lincang. Tea Trees Upon The Hills // The Art Of Tea № 12, Wushing Books Publication Co, Taipei, 2010.
Liu Tong. Chinese Tea. A Cultural History and Guide, translated by Yue Liwen. China Intercontinental Press, Beijing, 2005.
Rowe W. T. Hankow: Commerce and Society in a Chinese City, 1796–1889. Stanford University Press, California, 1984.
王秋墨 中国老茶具典藏图鉴, 中国轻工业出版社,北京, 2007。(Ван Цю Мо. Чжун Го Лао Ча Цзюй Дянь Цзан Ту Цзянь, Чжун Го Цин Гун Е Чу Бань Шэ,Бэй Цзин, 2007).
朱锦武 吃茶2: 四季饮茶与健康。朱锦武,姜丽妍,世界图书出版公司, 西 安, 2014. (Чжу Цзинь У. Чи Ча 2: Сыцзи инь ча юй цзянькан. Чжу Цзинь У, Цзян Ли Янь. Шицзе тушу чубань гунсы, Сиань, 2014).
陈宗懋 品茶图鉴 俞永明、梁国彪、周智修, 黄山书社,北京, 2009. (Чэнь Цзун Мао. Пинь ча туцзянь Юй Юн Мин, Лян Го Бяо, Чжоу Чжи Сю, Хуаншань шушэ, Бэй Цзин, 2009).