ФАНТАСТИЧНІ ЯКОСТІ ГЕРОЇВ КИТАЙСЬКИХ ТА УКРАЇНСЬКИХ НАРОДНИХ КАЗОК

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

##plugins.themes.bootstrap3.article.sidebar##

  О. М. Гандзюк

Анотація

У статті йдеться про фантастичні якості героїв китайських та українських народних казок. Наголошено, що в українській народній творчості репрезентовано багато видів прози, створеної народом протягом багатьох віків. Дослідники усної народної творчості виокремлюють прозу, яку називають власне художньою (казковою) і відносять сюди казки, байки, анекдоти. До документальної, або не казкової, прози належать легенди, перекази та оповідання. Кожна з названих груп вирізняється власними особливостями та призначенням у побуті. Пояснено, що казка – це найчастіше оповідання в прозі. Йому властива усталена композиція про фантастичні або вигадані дії героїв. Цей жанр має давнє походження і користується в народі значною популярністю, оскільки в казках добро торжествує над злом. Підкреслено, що казки кожного народу мають свою специфіку. Але казки різних народів мають дещо спільне. Це стосується китайських та українських казок. У казках цих народів показані фантастичні якості деяких персонажів. Такими якостями наділені чоловіки і жінки, які зображені в казках. Акцентовано на тому, що в деяких китайських казках її герої мають такі фантастичні якості, які дозволяють їм залишатися неушкодженими за будь-яких обставин. Цих героїв не можна вбити зброєю, повісити, утопити і подібне. На відміну від китайських казок, в українських казках такими фантастичними якостями наділені не головні персонажі казки, а подорожні, яких вони зустрічають на своєму шляху. І ці зустрічі допомагають головним персонажам залишитися живими в критичних ситуаціях і здобути перемогу над ворогами. Об’єднує героїв казок обох народів те, що завдяки цим фантастичним якостям персонажі перемагають у боротьбі за справедливість, бо не бояться боротися зі злом. Тому казки, де діють такі герої, мають щасливий фінал. Пояснено, що фантастичні якості жіночих персонажів у китайських та українських народних казках виникли після того, як жінки були кимось зачакловані. Істота, яка зачаклувала цих жінок, може бути батьком або сторонньою особою, навіть казковою твариною. Названо дослідників китайських та українських народних казок.

Як цитувати

Гандзюк, О. М. (2021). ФАНТАСТИЧНІ ЯКОСТІ ГЕРОЇВ КИТАЙСЬКИХ ТА УКРАЇНСЬКИХ НАРОДНИХ КАЗОК. Китаєзнавчі дослідження, (1), 7-15. https://doi.org/10.51198/chinesest2021.01.007
Переглядів статті: 190 | Завантажень PDF: 0

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Ключові слова

усна народна творчість, казка, китайські народні казки, українські народні казки, герої казок, фантастичні якості

Посилання
Китайські народні казки: для молодшого шкільного віку / упоряд., вступне слово та переказ з кит. І.К. Чирка; мал. О.М. Михайлової-Родіної. Київ : Веселка, 1991. 159 с.
Лановик М.Б, Лановик З.Б. Українська усна народна творчість : підручник. Київ : Знання-Прес, 2003. 591 с.
Руснак І. Є. Український фольклор : навчальний посібник. Київ : ВЦ «Академія», 2012. 2-ге вид., стереотип. 304 с.
Українські народні казки: для молодшого та середнього шкільного віку / упоряд. та передм. Л.Ф. Дунаєвської. Київ : Веселка, 1990. 3-тє вид. 271 с.