ІНІЦІАТИВА “ПОЯС ТА ШЛЯХ”: ФОРМУВАННЯ КИТАЙСЬКО-М’ЯНМАНСЬКОГО ЕКОНОМІЧНОГО КОРИДОРУ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

##plugins.themes.bootstrap3.article.sidebar##

  П. С. Ленський

Анотація

Мета статті полягає у дослідженні китайської ініціативи “Пояс та Шлях”, перш за все в контексті її конкретного економічного наповнення, та аналізі перспектив інвестиційної та торговельно-економічної політики Китаю стосовно залучених груп і країн. М’янма є найважливішою ланкою в геополітичних планах КНР, займає стратегічне географічне становище між Китаєм та Індією, а також пов’язує Південно-Східну Азію з Південною Азією. У статті розглядаються політика керівництва КНР з вибудовування двосторонніх відносин нового типу з азійською країною, процес формування та реалізації Китайсько-М’янманського економічного коридору, виклики та проблеми, з якими стикається Китай при реалізації ініціативи “Пояс та Шлях” на прикладі КМЕК. Дослідження демонструє, що КНР розглядає територію М’янми, як і інших країн регіону, в якості “секції” “Поясу та Шляху”. Реалізація проектів у рамках китайської ініціативи здійснюється на принципах загальних консультацій, спільної роботи і взаємної вигоди, врахування та інтеграції стратегій розвитку всіх країн-учасниць. У перспективі введення в експлуатацію Китайсько-М’янманського економічного коридору сприятиме економічному розвитку не тільки Китаю і М’янми, але і стимулюватиме регіональну взаємодію, зміцнюватиме взаєморозуміння між культурами країн, які розташовані уздовж “Поясу і Шляху”. У той же час успішна реалізація КМЕК забезпечить Китаю прямий, сухопутний вихід до Індійського океану, що значно зміцнить позиції Пекіна в Індо-Тихоокеанському регіоні, який послідовно і непорушно увійшов до сфери його пріоритетних інтересів.

Як цитувати

Ленський, П. С. (2021). ІНІЦІАТИВА “ПОЯС ТА ШЛЯХ”: ФОРМУВАННЯ КИТАЙСЬКО-М’ЯНМАНСЬКОГО ЕКОНОМІЧНОГО КОРИДОРУ. Китаєзнавчі дослідження, (1), 37-46. вилучено із https://chinese-studies.com.ua/index.php/journal/article/view/64
Переглядів статті: 74 | Завантажень PDF: 56

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Ключові слова

КНР, М’янма, ініціатива “Пояс та Шлях”, Китайсько-М’янманський економічний коридор (КМЕК), інфраструктура, інвестиції, Індо-Тихоокеанський регіон

Посилання
Балакин В. И. Геостратегия Китая в Индо-Тихоокеанской зоне // Восточная Азия: факты и аналітика, 2020, № 1.
Albert E. M. Revisiting China’s Mercurial History With Myanmar // The Diplomat Magazine, February 2020, Issue 63.
Bharat S. S. Is China Deploying COVID-19 Diplomacy to Speed BRI Projects in Myanmar? // The Diplomat Magazine, ASEAN Beat, 20 May 2020, available at: https://thediplomat.com/2020/05/is-china-deploying-covid-19-diplomacy-to-speed-bri-projects-in-myanmar/ (accessed 25 May 2020).
Günter H. H. Geoeconomics Meets Geopolitics. China’s New Economic and Foreign Policy Initiatives // Stiftung Wissenschaft und Politik. German Institute for International and Security Affairs, Berlin, 2015.
Pillsbury M. The Hundred-Year Marathon: China’s Secret Strategy to Replace America as the Global Superpower. New York, 2015.
Ramachandran S. The China-Myanmar Economic Corridor: Delays Ahead // China Brief, Jamestown Foundation. 2020. Vol. 20, No, 7.
Selling the Silk Road Spirit: China’s Belt and Road Initiative in Myanmar // Myanmar Policy Briefing, Transnational institute. No. 22, November 2019, available at: https://www.tni.org/en/selling-the-silk-road-spirit (accessed 25 May 2020).
The Belt and Road Initiative (BRI): An AEPF Framing Paper // Asia Europe People’s Forum. November 2019, available at: https://aepf.info/BRI-AEPF-Framing-Paper (accessed 25 May 2020).
中国安全战略报告 2020 // 防卫研究所编,东京,2019, 84 页.