ТЕНДЕНЦІЇ КИТАЙСЬКОГО РИНКУ М’ЯСА ПТИЦІ: ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ ЕКСПОРТЕРІВ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

##plugins.themes.bootstrap3.article.sidebar##

  В. Є. Осадчук

  В. О. Шайдецька

  О. В. Дроботюк

Анотація

Протягом останніх десятиліть збільшення середніх доходів та кількості населення підвищило виробництво всіх видів м’яса, з якого курятина становить найбільшу частку. Зокрема, споживання курятини суттєво збільшується в густонаселених країнах, які швидко зростають, такі як Китай та Індія. Нижча ціна з-поміж інших видів м’яса, швидкі темпи росту курей, ефективне виробництво, відсутність релігійних обмежень та просування корисних властивостей курятини – основні причини зростаючої популярності даного виду м’яса. В Україні зростатиме експорт курячого м’яса, який переважатиме імпорт як за обсягом, так і у вартісному вираженні всупереч можливих загроз та нестабільну ситуацію з пандемією Covid-19. Імпортна орієнтованість Китаю та зростання китайського попиту на готову продукцію, разом із зростанням виробничих потужностей та низки переваг м’яса курятини українських виробників, дають підстави вважати їх торгівельну співпрацю вигідною для обох сторін. Метою даної статті є дослідження світового, китайського й українського ринку курятини, ключових тенденції та перспектив, надання рекомендацій щодо торгівельної діяльності цих двох країн на ринку. Серед основних можливостей експорту курятини з України в Китай автори виділяють: упровадження новітніх технологій на виробництві, інтенсивні капіталовкладення в розвиток та будівництво виробничих об’єктів, зростання поголів’я птиць та поява нових видів. Ці можливості посилять цінову конкурентоспроможність українських виробників, зміцнять позицію України на ринку серед країн-конкурентів та покращить співробітництво з Китаєм.

Як цитувати

Осадчук, В. Є., Шайдецька, В. О., & Дроботюк, О. В. (2021). ТЕНДЕНЦІЇ КИТАЙСЬКОГО РИНКУ М’ЯСА ПТИЦІ: ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ ЕКСПОРТЕРІВ. Китаєзнавчі дослідження, (2), 93-102. https://doi.org/10.51198/chinesest2020.02.093
Переглядів статті: 164 | Завантажень PDF: 108

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Ключові слова

Китай, китайський ринок, ринок м’яса птиці, український експорт, споживання, виробництво

Посилання
FAO. (2015). World Agriculture: Towards 2015/2030. An FAO Perspective, аvailable at: http://www.fao.org/docrep/005/y4252e/y4252e07.htm.
FAS USDA. (2020). China: Poultry and Products Annual. United States Department of Agriculture.
FAS USDA. (2020). Livestock and Poultry: World Markets and Trade, аvailable at: https://apps.fas.usda.gov/psdonline/circulars/livestock_poultry.pdf.
FAS USDA. (2020a). Ukraine: Poultry and Products Annual. FAS USDA, аvailable at: https://apps.fas.usda.gov/newgainapi/api/Report/DownloadReportByFileName?fileName=Poultry%20and%20Products%20Annual_Kyiv_Ukraine_09-01-2020.
General Administration of Customs of the People’s Republic of China. (2020). General Administration of Customs of the People’s Republic of China, аvailable at: http://jckspj.customs.gov.cn/spj/zwgk75/2706880/jckrljgzyxx33/2812399/index.html.
OECD-FAO. (2019). Dataset: OECD-FAO Agricultural Outlook 2019-2028, аvailable at: OECD Statistics: http://stats.oecd.org/OECDStat_Metadata/ShowMetadata.ashx?Dataset=HIGH_AGLINK_2019&ShowOnWeb=true&Lang=en.
OECD-FAO. (2020). OECD-FAO Agricultural Outlook 2020-2029. OECD.
OECD-FAO Agricultural Outlook. (2020). Meat consumption, аvailable at: OECD Data: https://data.oecd.org/agroutput/meat-consumption.htm.
State Statistics Service of Ukraine. (2020). Production of animal products, аvailable at: http://ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2020/sg/vpt/arh_vpt2020_u.html.