РОЗУМІННЯ “ВЕЛИКИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ РАЗ НА СТОЛІТТЯ”

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

##plugins.themes.bootstrap3.article.sidebar##

  Юйянь Чжан

Анотація

Нині світ зазнає небачених змін за століття, які матимуть більший вплив на майбутнє людства, ніж усі трансформації ХХ століття. Цей період є найкращим у розвитку Китаю в сучасній історії. Стаття актуальна, адже можна дізнатись про те, як і чому змінюється світ, в якому напрямку. У першу чергу йдеться про фундаментальні зрушення у співвідношенні сил між великими державами, а саме у відносинах між Китаєм та США. Крім того, із найважливіших змін світу є технологічний прогрес, який викликає ланцюгову реакцію масових, але іноді непередбачуваних змін у виробництві, розподілі, обміні та зайнятості у кожному секторі. Як наслідок маємо ще один фактор змін – поширення інтернету, що призвело до інформаційного вибуху, падіння вартості комунікацій. Також розглянуто демографічні зміни, які викликають нові проблеми на шляху до економічної, соціальної, політичної стабільності та зростання. Привертає увагу і зміна позицій США за рахунок дедоларизації. США отримує багато переваг від статусу долара як резервної валюти, проте посилюється різноманітність у міжнародній системі, зокрема цифрових валют, залежність інших країн від долара зменшується. Відповідно до послаблення країни, яка побудувала процес глобалізації, та посилення іншої країни – Китаю, відбуваються зміни у міжнародній системі, про що детально йдеться у статті. Америка та Китай не розв’язали холодну війну, проте потрапили у пастку Фукідіда, і світ вже відчуває вплив. Усі зміни мають свої константи, у даному випадку: ми міцно лишились у ядерній епосі, і взаємозалежність між націями перебуває на найвищому історичному рівні. Озираючись через сто років на зміни в цей період, історики, ймовірно, зможуть розглядати цей момент як етап підйому Сходу, особливо Китаю.

Як цитувати

Чжан, Ю. (2021). РОЗУМІННЯ “ВЕЛИКИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ РАЗ НА СТОЛІТТЯ”. Китаєзнавчі дослідження, (1), 69-80. вилучено із https://chinese-studies.com.ua/index.php/journal/article/view/66
Переглядів статті: 90 | Завантажень PDF: 59

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Ключові слова

Китай, США, трансформації ХХ століття, технологічний прогрес, історичні зміни, інформаційний вибух, процес глобалізації

Посилання
Acemoglu D. and Restrepo P., “Modelling Automation”, NBER Working Paper 24321, Feb. 2018; “Demographic sand Automation”, NBER Working Paper 24421, March 2018; “The Wrong Kind of AI? Artificial Intelligence and the Future of Labor Demand”, JEL, March 2019; “Automation and New Tasks: How Technology Displaces and Reinstates Labor”, NBER Working Paper 25684, 2019.
Altman S. (2019), “Five Myths about Globalization”, Washington Post, February 12.
Brill S. (2018), “How Baby Boomers Broke America”, The Times, May 28.
Culpan T., “The Teck Cold War Begun”, available at: https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2019-05-20/huawei-supply-freeze-points-to-u-s-china-tech-cold-war (accessed 2 June 2019).
“Dynasties: The Power of Families”, The Economist, April 18, 2015.
Farrell H. and Newman A. L. (2019), “Weaponized Interdependence: How Global Economic Networks Shape State Coercion”, International Security, Vol. 44, No. 1, pp. 42–79.
Ferguson N. (2017), The Square and Tower: Networks, Hierarchies and the Struggle for Global Power, Allen Lane, London.
Lessig L. (2018), America, Compromised, University of Chicago Press, Chicago, IL.
Nye J. (2019), “American Soft Power in the Age of Trump”, May 6, available at: www.project-syndicate.org/commentary/american-soft-power-decline-under-trump-by-joseph-s-nye-2019-05-6/ (accessed 2 June 2019).
Plain S. (2019), “Autonomous Weapons and the New Laws of War”, The Eco-nomist, January 19.
Sachs J. D., “Trump’s Policies Will Displace the Dollar”, available at: www.project-syndicate.org/commentary/trump-policies-undermining-the-dollar-by-jeffrey-d-sachs-2018-09 (accessed 2 June 2019).
“Shades of Grey, Neither War Nor Peace”, The Economist, January 25, 2018.
Zakaria F. (2019), “The Self-Destruction of American Power: Washington Squandered the Unipolar Moment”, Foreign Affairs, July/August, Vol. 98, No. 4.