ВЕЛИКОДЕРЖАВНІ АМБІЦІЇ КИТАЮ: ОЧІКУВАННЯ, МОЖЛИВОСТІ Й ВИКЛИКИ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

##plugins.themes.bootstrap3.article.sidebar##

  Цзє Лі

Анотація

У свій перший робочий день на посаді Президента Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп підписав наказ про вихід США з Транстихоокеанського партнерства (ТТП). Багато аналітиків стверджує, що такий крок стане коштовною можливістю для Китаю заповнити цю нішу як світового лідера. У Китаї та поза його межами є очікування, що його сила, яка зростає, відіграватиме більшу роль у міжнародних відносинах. Дійсно, у дуже короткі терміни Китай набув багатьох зовнішніх атрибутів світової держави. Зовнішня політика Китаю стала активнішою та наполегливішою з початку століття, особливо після того, як Сі Цзіньпін став верховним керівником Китаю у 2012 році. Основні зусилля Китаю з демонстрування статусу великої держави в останні роки включають створення Азіатського банку інфраструктурних інвестицій (АБІІ) у 2015 році та запуск ініціативи «Один пояс, один шлях» (ОПОШ). Будучи впродовж десятиліть значним отримувачем прямих іноземних інвестиції (ПІІ), Китай став великим світовим інвестором і у 2015 обсяг його вихідних інвестицій перевищив обсяг вхідних. У 2016 році він створив свою першу військову базу матеріально-технічного забезпечення в Джибуті, за якою, найбільш імовірно, з’являться наступні. З кожною великою зовнішньополітичною ініціативою Китай наближається до втілення своєї мрії про велику потугу. Виходячи з інтерв’ю з ученими та чиновниками, а також з аналізу оригінальних документів та опублікованих праць, у статті розглядаємо внутрішні й зовнішні дискусії про дійсну роль Китаю в сучасному світі. Тоді як багато хто стверджує, що Китай має продовжувати вичікувати в рамках стратегії «таоґуан янхуей», прихильники посилення глобальної ролі Китаю стають усе активнішими. Чого саме бажає Китай? Які проблеми та перепони на його шляху до великодержавних амбіцій? Як мінлива зовнішні політика Китаю вплине на нього самого, а також на світову політичну економіку? Це політично-орієнтоване дослідження вказує важливі наслідки для Китаю, інших великих держав і міжнародного суспільства загалом.

Як цитувати

Лі, Ц. (2021). ВЕЛИКОДЕРЖАВНІ АМБІЦІЇ КИТАЮ: ОЧІКУВАННЯ, МОЖЛИВОСТІ Й ВИКЛИКИ. Китаєзнавчі дослідження, (2), 103-112. https://doi.org/10.51198/chinesest2020.02.103
Переглядів статті: 87 | Завантажень PDF: 101

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Ключові слова

китайська мрія, «Один пояс, один шлях», «таоґуан янхуей», «юсо цзовей», великодержавні амбіції, зовнішня політика, глобалізація, міжнародні відносини

Посилання
Economy, Elizabeth (2017), “Beijing Is No Champion of Globalization: The Myth of Chinese Leadership”, Foreign Affairs, 22 January 2017.
Jiang, Zemin (2003), Selected Works of Jiang Zemin, II. Beijing : People’s Publishing House.
Rolland, Nadиge (2017), China’s Eurasian Century? Political and Strategic Implications of the Belt and Road Initiative, Seattle and Washington, DC : The National Bureau of Asian Research.
Shambaugh, David (2014), China Goes Global: the Partial power, Oxford University Press.
Shi, Yinhong (2016), “Prudence Crucial for the One-Belt-One-Road Initiative”, in Shao Binhong, ed. Looking for a Road: China Debates Its and the World’s Future, Brill Books, p. 203–210.